Kvartalsrapport – Q3

Mitt jämförelseindex som numera är OMXSCAPGI, då Avanza ej längre tillhandahåller kurs för Six Portfolio Return Index avkastade under det tredje kvartalet 2,22%-enheter. Min portfölj avkastade 0,61%-enheter. Portföljens totalavkastning för 2019 uppgick vid tredje kvartalets utgång till 10,52%, att jämföra med index som avkastat 22,4%. Det ser ut som att portföljen kommer underprestera index för andra året i rad, vilket också skedde 2014 och 2015 för att sedan följas av två års överprestation.

Under kvartalet har ganska stora förändringar skett i portföljen. Exponeringen mot Value minskades och istället ökade jag exponeringen mot faktorerna Quality och Size. Ett drag som visade sig bli lyckat då Value var den sämst presterade faktorn i portföljen under kvartalet. Jag har fortfarande en övervikt mot Value, som står för 26% av portföljen. På sikt planerar jag att minska denna övervikt till förmån för Quality och Size som står för ca 17% vardera. Value har dock gått dåligt både 2018 och 2019 vilket gör att jag tror vi står inför en mean reversion för faktorn. Samtidigt är det jobbigt att vara tiltad mot något som för tillfället inte presterar, men det gäller att ha tålamod. Kassan stod vid kvartalets slut för 1% av portföljen.

Momentum – 27% av portfölj
Momentum-faktorn var bästa faktorn under Q3 och genererade en avkastning på 6,77%. Hittills i år har faktorn avkastat 12,1%. Momentumfaktorn stod för knappt 27% av portföljen vid tredje kvartalets utgång.

Value – 26% av portfölj
Sämst presterande faktorn under Q3 var Value som gav en negativ avkastning om -4,59%. Det stora tappet gör att faktorn nu avkastat 11,03% i år, ganska exakt hälften mot vad index gett.

Quality – 17% av portfölj
Quality-faktorn avkastade stabila 0,71% under Q3, Största köpen gjordes i Berkshire Hathaway, Öresund och Svolder. Under 2019 har Quality avkastat 14,66%.

Size – 17% av portfölj
Size-faktorn generarade likt Value en negativ avkastning under kvartalet om -1,19%. Size är dock den faktor som gått bäst i år och vid kvartalets utgång uppgick avkastningen till 17,25%.

All Weather – 12% av portfölj
Allvädersportföljen, som är tänkt att vara min absolutavkastande del i portföljen hade ett starkt kvartal och genererade en avkastning om 4,61%. All Weather inkluderades i portföljen i Juni i år och har sedan dess avkastat 4,8%.

 

Årets lärdom hittills är att inte placera för stor andel i enstaka faktorer, trots att allt talar för att det är för billigt. Tilten mot Value har minskats under året. Som högst stod Value för 60% av portföljen, vilket har dragit ned avkastningen för 2019. Värdeaktier har gått dåligt i hela världen de senaste åren så jag bibehåller en övervikt för att förhoppningsvis få vara med när det vänder.

Lämna en kommentar